Nieuws

Gert-Jan Johannes.  © Jeroen Oerlemans

‘Ik was nog nooit in Meppel geweest’

In een half jaar manuren een toegankelijk boek schrijven over 175 jaar Boom uitgevers en de Meppeler Courant. Neerlandicus en historicus Gert-Jan Johannes (1951) draait er zijn hand niet voor om. Althans, zo lijkt het.

De wetenschapper kijkt blijmoedig de wereld in, maar geeft toe dat de deadline om het manuscript in te leveren rap naderbij komt en stress een rol begint te spelen.  ‘Dit boek moet echt op tijd af’, verzucht hij, blijkbaar zijn harde deadlines minder gebruikelijk in de universitaire wereld. 

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar met zijn vrouw Koosje op de Haringparty.  © Wilbert Bijzitter

‘Dan zie je hoe dicht de krant op het lokale nieuws zit’

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (1953) praat over de jubilerende Meppeler Courant vooral als abonnee en niet als ambtsdrager.

‘Als Boom zou stoppen met de krant, dan zou ik hem echt missen. Heerlijk vind ik het rustig thuis de krant te lezen en de laatste nieuwtjes uit de regio te vernemen.’

 © Wilbert Bijzitter

‘Betrokkenheid is kenmerk van dit bedrijf’

Ze is de vrouw aan de top van het jubilerende uitgeversbedrijf. Ineke Lip (46), gehuwd, een zoon van 18 en een dochter van 16, afkomstig uit een middenstandsgezin in Steenwijk.

In de sportzaak van haar vader - overgenomen door haar broer - leerde ze wat werken is. Bijspringen als er veel klanten in de zaak waren. De mentaliteit van aanpakken en de mouwen opstropen is haar met de paplepel ingegeven.

Aan mensen die de kantjes eraf lopen, heeft ze een grondige hekel. Ze voegt er snel aan toe dat ze die ervaring bij Koninklijke Boom uitgevers niet heeft.

Een demonstratie en een grachtenloop werden ingezet om het water in het hart van Meppel open te houden. © Stichting Oud Meppel

De grachtenkwestie

In de loop der jaren zijn vele stadgenoten in de krant voorbijgekomen. Ze werden hier genoemd, omdat ze op een bepaald vlak, in een plooi van de lokale samenleving bijzondere betekenis hadden.

Ze waren burgemeester, wethouder of raadslid. Voorzitter van de Meppeler Handelsvereniging, ondernemer, kunstenaar, actievoerende dwarsligger, creatief querulant. Sommigen kregen bijnamen.

Gerrit Russchen. © Wilbert Bijzitter

Verhalen uit de oude doos

Als je maar lang genoeg blijft zitten, word je vanzelf een oude knar en ooit gekroond met de eretitel nestor van de redactie.

Professor dr. Marcel Broersma is hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. © David Meulenbeld

‘Juist professionele journalisten zijn steeds harder nodig’

Nieuws van dichtbij vinden mensen belangrijk. Dat blijkt uit ieder onderzoek waarin het ze wordt gevraagd. Burgers willen weten wat er in hun eigen dorp of stad gebeurt.

Daarbij gaat het om belangrijke ontwikkelingen in de plaatselijke politiek, maar ook simpelweg over kleine gebeurtenissen als ongelukken, sportverslagen, dorpsfeesten en wie 100 is geworden.

Nieuws voedt de lokale democratie. Maar bovenal heeft het een sociale functie. Het faciliteert wat de Drentse communicatiewetenschapper Henk Prakke zo mooi ‘de samenspraak in onze samenleving’ heeft genoemd. 

Alberto Stegeman. © Archief Boom regionale uitgevers / Gerrit Russchen

‘Bij Boom totale spectrum van de journalistiek leren kennen’

‘Met veel plezier kijk ik terug op een fantastische periode bij Boom’, zegt Alberto Stegeman (45), die met zijn mede onder de vlag van Koninklijke Boom uitgevers opgerichte Noordkaap TV Producties BV furore heeft gemaakt in tv-land.

Stegeman  is de afgelopen jaren met veel succes het gezicht geworden van programma’s als ‘Undercover in Nederland’, ‘Red mijn vakantie’ en ‘Onopgeloste Zaken’. 

 © Frens Jansen

Social media adviseur Jasper Velthuis: ‘Vergroten van de naamsbekendheid’

‘Het is niet meer de vraag óf je in het nieuwe medialandschap moet stappen, maar hoe je dat op een goede manier doet’, vertelt Jasper Velthuis (28), social media adviseur bij Boom uitgevers.

‘Bedrijven zoeken naar andere manieren om hun doelgroep te bereiken. Hun klanten zijn aanwezig op diverse platformen zoals Facebook en Instagram. Wij helpen bedrijven om zich daar tussen te nestelen op een laagdrempelige en persoonlijke manier. De diensten die Boom regionale uitgevers daar voor gebruikt heet Social+, waar alle sociale media onder vallen.’ 

NNP-prijs voor Peter Nefkens over KETEN. © Wilbert Bijzitter

Prijswinnende verslaggevers en fotografen

Zowel fotograaf wijlen Gerrit Russchen als Wilbert Bijzitter zijn onderscheiden met de Nederlandse Nieuwsblad Prijs voor fotografie en sleepten eervolle vermeldingen in de wacht.

Jacques d’Ancona en Ton Henzen ontmoeten elkaar op de receptie van laatstgenoemde. In Schouwburg Ogterop. © Wilbert Bijzitter

De beste plek ter wereld: rij 12 stoel 2

Rij 12 stoel 2 wedijvert met de bureaustoel, de tv-fauteuil en de eetkamerstoel als dé zitplaats die in het theaterseizoen het meest wordt bezet. Rechts in de sfeervolle schouwburgzaal van Ogterop staat stoel 2 altijd gereed voor de recensenten.